dus_plakatDen Unge Scene og Sjøbodteatret presenterer:

NASJONAL  PRØVE
av Maria Tryti Vennerød

Première lørdag 8. januar kl. 1800
Forestilling søndag 9. februar kl 18.00
Forestillingen vises for ungdomsskole og videregående skole mandag 10. januar kl 10.00 og 12.00
og tirsdag 11. januar kl 10.00 og 12.00

Se tb.no 5. januar 2011: UNGE SPILLER FOR UNGE

Klikk her og se reportasje fra TV VESTFOLD fra 6. januar 2011

Se tb.no 10.januar 2011: SJØBODTEATRET MED ET STERKT KORT

18. – 20.februar er det regional festival på Teater Ibesn i Skien, der alle gruppene skal vise sine forestillinger for hverandre og publikum.

Den Unge Scene er et prosjekt som er finansiert av Norsk Kulturråd. Dette er et tiltak som har pågått siden 2005, og har til hensikt å stimulere norske dramatikere til å skrive for ungdom, og ungdom til å arbeide med og iscenesette tekster for ungdom – altså for og med unge.

P1048842-500P1048847-500P1048858-500P1048818-500P1048853-500P1048847-500

 

Regionen Telemark og Vestfold kom med i prosjektet våren 2010, med Teater Ibsen son kunstnerisk ansvarlig institusjon. De valgte i sin tur 6 teatergrupper fra de to fylkene til å delta, og Sjøbodteatret takket selvfølgelig ja til invitasjonen.

Seks dramatikere har levert tekster til årets produksjoner, og vi har valgt den nynorske teksten Nasjonal Prøve av Maria Tryti Vennerød. Hvorfor? Instruktør Simone Thiis sier dette: ”Nasjonal prøve” er en åpen tekst, dvs den er ikke bundet til et bestemt sted eller en spesiell tid, slik jeg ser det og har derfor mange spennende muligheter og utfordringer i forhold til scenografi, spillestil og form. Dette liker jeg godt da det utfordrer meg som regissør og gir mange muligheter til skuespillerne. ”Nasjonal prøve” appellerer også med tema som er høyst aktuelt og spennende å ta tak i. Dessuten har stykket et språk som har en fantastisk rytme og musikk i seg.

Velkommen til Nasjonal Prøve
En skoleklasse skal ha prøve, nasjonal prøve. På naboskolen er det kommet trusler fra en elev som vil skyte læreren og halve klassen. Men prøven må gå sin gang. Det store uromomentet i klassen, Vidar,har tidligere blitt utvist og flyttet over til naboskolen. Kan det være han som står bak truslene?
Selv om det er skolen som er valgt som arena/åsted for handlingen, er handlingen i Nasjonal Prøve et bilde på hvordan vi møter uro og uromomenter – inne i oss selv, i familien, på skolen, i samfunnet osv…..  Hvem og hva er det som styrer oss? Tanken om at alt vi gjør er til det gode, eller redselen for å bli straffet om vi gjør noe galt? De valgene vi tar er de selvvalgte eller styrt av omgivelsene?
Nasjonal Prøve er et bilde på et samfunn i oppløsning. Er vi styrt av uromomentene eller ordensmakten? Hva gjør vi når ingenting får konsekvenser?
”Vi likar det ikkje men gjer som vi må, for vi må ingenting – og vi gjer ingenting” sa Vidar til Julia før han ble utvist. Han søkte motstand men alt var lov og følgende ble deretter…..
Kan vi alle gjøre fatale handlinger som følge av frykt eller søken etter motstand?
Nasjonal Prøve er en forestilling om valgene vi tar og konsekvensene det får eller ikke får, det er en forestilling om styringsformer og om spørsmål uten svar. Kjærlighetsløse Arvid på jakt etter ektheten, Målfrid som ofrer alt for å føle seg edel og Gudmila som overvåker, ser alt og styrer alle ved bruk av frykt. Hva slags samfunn er det vi vil ha? Og hvilken innflytelse vil dine valg og handlinger ha i det lille og det store?

Produksjonsteamet
Regi: Simone Thiis
Kostymedesign: Inger
Koreografi: Thea Skallevold
Lys: Torstein Bryde
Produsent: Sjøbodtetaret v/Hege Hansson
samt foreldre som syr, snekrer, maler, henter, skaffer, ordner, selger billetter og kaffe, kjører lyd og lys, sminker, kjører, venter, smiler og mye mer!

Ensemble
Vi inviterte til audition for unge i alderen 14 – 19 år i august, og valgte 9 skuespillere (interne og eksterne) til å være med i forestillingen. Rollelisten er som følger:

Julia- Nora Marie Eikenæs
Mikal- Ian McDonnell
Henrik- Jarl Magnus Gansum
David- Eirik Hallert
Cecilie- Anne Marie Winther
Joanna- Ada Aagre Pettersvold
Målfrid – Madeleine Herholdt Barosen
Arvid – Sigurd Linaae
Gudmila – Ninni Dahle Nyhus

Festivaler
18. – 20.februar er det regional festival på Teater Ibesn i Skien, der alle gruppene skal vise sine forestillinger for hverandre og publikum. Her vil en jury velge en av forestillingene til å bli vist på den nasjonale festivalen i Oslo (Det Norske Teatret) 28. – 30.april. Vår ambisjon er selvfølgelig å komme dit!

Se nettstedet til Den Unge Scene for ytterligere informasjon: http://www.dus.as/